Tento text je odpovědí na často kladené otázky.

Pracuju na soukromé církevní základní škole a mateřské školce v Milwaukee, kterou založili jezuité v roce 1993. Škola se od svého založení jmenovala Nativity Jesuit Middle School, ale v současnosti je přejmenovaná na Nativity Jesuit Academy (více o Nativity jindy).

Co konkrétně dělám: dopoledne pracuju ve školce (od 8 do 12 h), odpoledne ve škole (od 12 do 4 h). 

Práce ve školce vypadá asi takto: luxusní počet 17 dětí na dvě učitelky + já jako dobrovolník, děti ve věku 4 - 5 let. Ráno opakujeme klasické věci jako dny v týdnu, počasí, čísla 1 - 100 a písmena (největším hitem je tato ukazovačka :)). Pak máme "centers" - děti v intervalu 10 minut rotují mezi stoly, typicky s úkoly jako procvičování psaní svého jména, rozvíjení smyslů, malování, puzzle, stavebnice, hraní divadla, prohlížení knížek v knihovně a tak. Moje dvě kolegyně a já mezi nimi chodíme a buď jim pomáháme vydržet při úkolu, který zapomněli / nepochopili / nezvládají, nebo si necháme udělat pizzu z Play-Doh, zahrát divadlo... Být publikem při hraní divadla je moje nejoblíbenější činnost. :) Snažím se sledovat děj, pokud to vůbec nějaký souvislý děj má, a mít odpovídající reakce ("ahh, so scaaaryyy!!!!")...:) Pak čteme novou knížku a nějak ji výtvarně zpracováváme. (Nádherné knížky!!) Pak je "recess" - velká přestávka. Chodíme buď do tělocvičny nebo ven na procházku nebo ven na hřiště. Většinou hlídáme, řešíme konflikty, hrajeme si s děckama a ošetřujeme zranění (stane sa, že jediné, co člověk najde, když v rychlosti hledá dezinfekci, jsou dezinfekční ubrousky na stůl... ne, David nebrečel, byl statečný... a kolegyně se po počátečním šoku mohly potrhat smíchy...) A pak je oběd, kdy lítáme kolem děcek, rozděláváme jim jídlo, které si přinesli z domu, ohříváme jim ho, utíráme rozlité pití a do dál než nekonečna opakujeme "finish your food", "we don't play/shoot/talk while eating" atd.

Takhle vypadá naše milá školka, K4:

 

Pak je čas na můj na oběd, kdy prakticky jím na testech studentů (ne úplně, odsunu je trochu stranou:)). Celé odpoledne potom opravuju testy a kopíruju věci pro učitele (výjimečně hlídám nějakou třídu nebo skupinku studentů). 

Takhle to vypadá, když přijdu kolem poledne k mému stolu v našem učitelském kabinetě: 

   

U opravování poslouchám, o čem si učitelé vyprávějí, nebo si povídáme, smějeme se... V našem kabinetě se řeší obvyklé věci jako se asi řeší v kabinetech na celém světě, akorát že level slušnosti a profesionality je někde jinde než v českých školách. Oh yeah.

Celkově jsem moc ráda, že mě školské sestry sv. Františka umístily právě sem, na tuto školu. Pamatuju si, že jsem do přihlášky zaškrtávala preference jako "práce s dětmi věku 2. stupně ZŠ, práce s malými dětmi, práce se seniory, výtvarka", ale v životě by mě nenapadlo, že budu pracovat na tak inspirativní škole. 

Nativity je jedinečná škola. Má výbornou pověst a její absolventi jsou velmi žádaní na středních školách. O tom, proč, někdy příště. Ještě nemám všechny informace, aby z toho vznikl ucelený obrázek...

PS. Nesvěřujte mi svoje děti, pokud mi spolu s nimi neukážete i plně vybavenou lékárničku.