Dnes jsme slavili Memorial Day. Jela jsem s dalšími třemi sestrami na hřbitov, kde v místní kapli sloužil mši otec arcibiskup. Bylo to krásně patriotské. Před mší jsme zpívali America the Beautiful a po mši Battle Hymn of the Republic. Pak jsme šli ven a otec arcibiskup kladl věnec k pomníkům a stáli jsme chvíli v tichosti a pak zazněla "Taps", při které si lidé utírali oči. Já jsem se naopak nadšeně usmívala a připadala si jako na skautském táboře při večerním nástupu. :)

 

 

Modlili jsme se i za amerického prezidenta: "Žehnej našemu prezidentovi. Dej mu moudrost a sílu sloužit americkému národu a vést naši zemi způsobem, který se Ti líbí." Chyběl mi tam ale přesah do celého světa, něco jako "... dej mu moudrost a sílu, aby mohl zodpovědně působit ve věcech týkajících se mezinárodního společenství". S indickými sestrami jsme se shodly, že jak Indie, tak Evropa napjatě očekávají, jak to v USA dopadne, protože buď z knih víme nebo z intuice tušíme, že americký prezident je v současnosti nejmocnější politická figura na světě. Tak jsem se rozhodla přeložit nejlepší modlitbu, kterou jsem zatím vygooglila a kterou jsme se zrovna dneska se sestrami modlily po večeři (byly nadšené a chtěly link, tak to jsem moc ráda):

Svatý Bože,

je čas předvolebních kampaní. Politici propagují své vize, hodnoty a ideologie. Když je vidím, mísí se ve mně různé pocity. Ale vím, že jeden z těchto politiků bude příštím americkým prezidentem.

Dnes se modlím za všechny kandidáty, žehnej jim. Ať se v jejich životech uskutečňuje Tvá vůle. Veď a napravuj je v tom, kde se mýlí; posiluj je v tom, kde věci vnímají moudře. Zapaluj v jejich srdcích lásku k pravdě, svobodě, spravedlnosti a dobru pro všechny.

Nebeský Otče,

modlím se také za milióny žen a mužů, kteří budou volit příštího amerického prezidenta. Veď všechny k tomu, aby moudře rozlišili, komu dát svůj hlas, aby se stala Tvá vůle. Obracej naše srdce od strachu k naději, od nenávisti k lásce, od lhostejnosti k spoluúčasti. Uč nás být věrnými svému svědomí a zároveň neopovrhovat těmi, se kterými nesouhlasíme.

Kriste, 

přikázal jsi nám milovat své nepřátele - dej, ať si uvědomíme, že toto přikázání se týká i našich politických odpůrců. Dej nám víru, abychom mohli věřit Tvé lásce a vůli, a milost jednat v souladu s Tvou pravdou, milosrdenstvím a nekonečným soucitem. 

O to pokorně prosíme v Tvém jménu. Amen.

Přeloženo a přizpůsobeno pro ne-americké občany z http://www.patheos.com/blogs/carlmccolman/2016/01/the-2016-presidential-candidate-prayer-challenge-are-you-in/

PS. A jak že to mají sestry? Jednoznačně pro-Democrats, spíše Bernie než Hillary. A co se týče současného dosluhujícího prezidenta, tak pro-Obama.

PS. Co často slyším od sester: "Co si o nás Evropa musí pomyslet, když primárky vyhrává takový šašek jako Trump?" a "Toto nejsou typické volby. Je to extrémně agresivní, nikdy jsme nic takového nezažili."